Gert-Jan Wassink

Nee, heel vroeg was hij er niet bij. De hardloopcarrière van Gert Jan Wassink begon op 15-jarige leeftijd. “Daarvoor voetbalde ik”, zo vertelt hij. “Maar hardlopen bleek voor mij de ideale uitlaatklep en zo begon ik in 2001 met trainen bij AV Argo, onder begeleiding van Janneke Metzemaekers. Daarna volgde al snel de overstap naar de Atletiekschool in Apeldoorn en werd Johan Voogd mijn trainer. Met hem haalde ik ook mijn eerste NK medaille binnen, zilver op de 5000 meter in Sittard.”

Slechts drie jaar na die medaille bij de junioren, haalde Gert-Jan ook zijn eerste medaille bij de senioren binnen op een Nederlands kampioenschap. Brons was zijn deel op de 1500 meter. “Voor mij een mooie bevestiging dat ik aansloot bij de Nederlandse top. Dat heeft me er vervolgens ook door gesleept in enkele jaren met blessureleed die daarop volgden. Vanaf 2008 ging het weer beter en twee jaar later besloot ik over te stappen naar trainer/coach Joop van Amerongen. Het was toen tijd voor wat nieuws, net als twee jaar later. Vanaf maart 2012 werd Honoré Hoedt mijn coach en dat is hij tot op heden nog.”

Met inmiddels een mooi aantal NK medailles op zak, is de ambitie om ook internationaal mee te doen bij Gert Jan aanwezig. “Ik zou mij op de marathon nog graag plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Gemakkelijk gaat dat zeker niet zijn, maar onmogelijk ook niet en ik ga dan ook vol voor die kans. De komende jaren hoop ik, via verschillende andere doelen, toe te werken naar de marathon in Tokio. Daarbij vind ik het belangrijk om mij ook maatschappelijk in te zetten, als ambassadeur van de Stichting Kanjers voor Kanjers en als inspiratie voor andere hardlopers.”