Prof. dr. Evert Verhagen

Internationaal toponderzoeker

    Evert is bewegingswetenschapper en in de wetenschappelijke wereld een gerenommeerde onderzoeker op het gebied van sportblessurepreventie. Hij is aan het Amsterdam UMC aangesteld als hoogleraar Epidemiology of Sports, Physical Activity & Healthen is co-directeur van het Amsterdam Institute of Sport Sciences en directeur van het Nederlandse IOC Research Center. Zijn onderzoek spitst zich toe op de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van blessurepreventieve programmas en adviezen, zowel voor recreatieve als elite sporters. Hij is auteur van meer dan 200 publicaties en heeft meerdere boeken over deze onderwerpen geschreven.

    Naast dat Evert zich als professional bezig houdt met sport, loopt hij zelf ook niet onverdienstelijk hard. In zijn jeugdjaren liep hij bij de Nederlandse top van de 1500 meter, 3000 meter en cross-country. Na een hardnekkige knieblessure heeft hij een stap terug moeten doen. Nu heeft hij zijn loopplezier weer teruggevonden in de lange (ultramarathon) afstanden en meerdaagse races.

    Evert gaat vanuit de wetenschap in op welke maatregelen effectief zijn om hardloopblessures te voorkomen. Een aantal mythes rondom hardloopblessures worden kritisch tegen het licht gehouden en nieuwe inzichten worden vertaald naar tips welke directtoepasbaar zijn in de praktijk.