Renato Canova

Internationaal topcoach

  De Italiaanse topcoach Renato Canova werkt op geheel eigenwijze me de beste hardlopers in de wereld. Hij schuwt het experiment niet, om op zoek te gaan wat de individuele loper nodig heeft en om zo specifiek mogelijk te trainen. Afgelopen jaren is dit om gedoopt tot een methode die “het nieuwe marathonlopen” heet.

   

  Maar Renato traint niet alleen marathontoppers. Ook op de middenlange afstand en andere lange afstanden heeft hij wereldkampioenen afgeleverd en gezorgd dat atleten wereldrecords liepen. Een kleine greep uit zijn loopstal: Saif Saaeed Shaheen (wereldrecordhouder steeple), Moses Mosop (snelste debuut op marathon ooit: 2.03.06 en wereldrecordhouder op 25km en 30km), Florence Kiplagat (wereldkampioen cross 2009 en halve marathon 2010; wereldrecordhoudster op 15km, 20km en halve marathon), Abel Kirui (tweevoudig wereldkampioen marathon , zilver in London 2012), Irene Cheptai (wereldkampioen cross 2017), Geoffrey Kirui (wereldkampioen marathon 2017) en  Sondre Nordstad Moen (Europees recordhouder sinds 2017 in 2.05.48).

   

  Renato probeert zijn atleten zo individueel mogelijk te trainen en hanteert daarbij een zo veel mogelijk wedstrijdafstand specifieke training. “Als iemand klaar is voor de marathon, begint de marathontraining pas”, aldus Renato. Ook zijn er veel atleten die jaar in jaar uit hetzelfde programma draaien. “Als je een vak hebt gehaald ga je toch ook niet terug naar die klas om de lessen opnieuw te volgen?” Wat dat betreft is adaptatie de vijand van progressie. Er moeten continue nieuwe prikkels worden toegediend om beter te worden. Geldt dit ook voor recreatieve lopers? Renato gaat er op tijdens zijn verhaal op 6 juli a.s.

   

  Ondanks dat Renato zijn atleten bijna alles hebben gewonnen wat er is, ontbreekt er nog 1 ding: een gouden plak op de Olympische Spelen en dat houdt hem hongerig!