HARDLOOPCONGRES

Waar theorie en praktijk samenkomen

Overzicht workshops

Hieronder volgt een korte beschrijving van de workshops die tijdens het hardloopcongres op 14 december in Hoevelaken worden gegeven.

Je kunt een eerste en tweede voorkeur aangeven voor het eerste deel en voor het tweede deel.

Workshops – eerste deel

 

Hardlopen met power – door Ron van Megen en Guido Vroemen

Hardlopen op vermogen, hoe doe je dat en wat heb je aan een hardloopvermogensmeter? Wil je meer horen over deze hardlooprevolutie? Ron van Megen en Guido Vroemen vertellen je er alles over om met meer gegevens tot een betere training te komen welke uiteindelijk leiden tot topprestaties op elk niveau. Ron gaat vooral in op de theorie en Guido zal als sportarts meer de praktijk toelichten, waarbij deelnemers ook meteen kunnen ervaren hoe je je vermogen kan meten.

 

CORE Nutrition Planning, de wetenschap toegepast via een online voedingsplanning platform – door voeding- & inspanningsexpert Prof. dr. Asker Jeukendrup

Asker zal het gebruik van CORE toelichten. Deze software (www.fuelthecore.com) helpt bij het samenstellen van een persoonlijk, optimaal en wetenschappelijk voedingsplan voor wedstrijd of training. Via simpele stappen heb je binnen een paar minuten een perfect plan. Iedereen kan deze software gratis gebruiken en deelnemers krijgen 50% korting op de premium features van CORE. Hiermee kun je o.a. kiezen uit >1500 producten en voedingsmiddelen.

 

Blessurepreventie in de praktijk – door hardloopfysiotherapeut Ronald Dercksen

Ronald gaat in of blessurepreventie een utopie is of niet. Welke preventieve maatregelen werken binnen zijn eigen praktijk? Wat doen we niet goed? Ook gaat Ronald in op veranderingen in looppatroon, bijv. na oud letsel, waardoor blessuregevoeligheid toeneemt. Echter is het mogelijk om je looppatroon alsnog te veranderen? Ook als je bijv. al 10 jaar op een bepaalde manier loopt?

 

Marathon kenniscafé – door trainer Rob Veer, sportarts Bernard te Boekhorst, fysiotherapeut Stijn Boek en sportdiëtist Gunilla Boomsma en de dagvoorzitter Bram Bakker.

De experts van RunningFacts gaan met elkaar in discussie en geven informatie over hoe je je het beste kan voorbereiden op een marathon. De discussie wordt geleid door runningtherapeut/psychiater en natuurlijk marathonloper Bram Bakker.

 

Workshops – tweede deel

 

Mentale training: doelen stellen – door sportpsycholoog Mark Schuls

Zonder doelstelling loopt niemand hard! Iedereen heeft een bepaalde motivatie voor het hardlopen, echter het stellen van de juiste doelen kan het plezier en vertrouwen verhogen. Leer van de ervaren sportpsycholoog, Mark Schuls, wat voor soort doelen het beste voor jouw atleten werken.”

 

HF-training als middel naar succes – door topatleet Gert-Jan Wassink

Hoe zorg je als trainer ervoor dat je lopers sneller progressie boeken dmv Hartslagtraining? Wat brengt Hartslagtraining je als trainer en als loper? In welke mate draagt Hartslagtraining bij aan een gestructureerde veilige loopomgeving? En hoe draagt Hartslagtraining bij aan je prestatieniveau? Antwoord op deze vragen krijg je van topatleet Gert-Jan Wassink.

 

Motorisch leren en hardlopen, een paar apart! – door Jaap Verhagen en Theo de Groot

Wil je leren hoe (je) lopers robuuster en beter hun techniek kunnen verbeteren aan de hand van de laatste (wetenschappelijke) inzichten over motorisch leren? Doe dan mee met de workshop van Jaap en Theo! Je krijgt concrete handvatten en voorbeelden om trainingen mee in te richten.

 

SensoRun, prestatieverbetering en blessurepreventie – door dr. Jasper Reenalda

Onderzoeker van Roessingh Research and Development Jasper Reenalda gaat in op de vraag hoe sensoren kunnen helpen je hardlooptechniek te analyseren om blessures te voorkomen en je loopprestatie te verbeteren. SensoRun: een goed voorbeeld van theorie naar praktijk.